Gepubliceerd op
vrijdag 21 januari 2022
Gedurende bijna honderd jaar waren 'Lot' en zijn 'wolfabriek' haast synoniemen. De fabriek verschafte werk aan honderden mannen, vrouwen en kinderen uit de omgeving. De imposante gebouwen wijzigden voorgoed het landschap halverwege de 19de eeuw en de bevolking nam exponentieel toe door de massale inwijking van arbeid. Dit uniek fotoalbum uit 1881 toont ons fier de arbeiders en bedienden, werkplaatsen en gebouwen. Zowel Jef De Roeck als Jan Blykers schonken een een album aan het genootschap.
Foto's
-
De voorkaft van het fotoalbum
-
Links de directeurswoning, gebouwd door fabriekseigenaar François Scheppers. De villa was omgeven met een mooie tuin en een siervijver. Op de achtergrond de verschillende schoorstenen.
-
De leden van de Raad van Bestuur en van het College van Commissarissen van de S.A. de Loth
-
-
-
Zicht op de 'Carré' vanaf de Laekenberg. Deze carré bestond uit de arbeiderswoningen in de Kloosterstraat en Goutstouwersstraat.
-
-
De weverij, de spinnerij en het stoommachinegebouw. De spinnerij bestaat uit vier verdiepingen. In de weverij maakt men gebruik van de typische sheddaken of zaagtanddaken. Deze zuiver functionele constructies worden gebruikt om meer licht binnen de fabriek te brengen. De fraaie architectuur van het machinehuis, met mansardedak, waarin de stoommachine wordt ondergebracht steekt sterk af tegen de eenvoud van de weverij.
-
Enkele schouwers poseren op de Zennebrug bij een goederentrein die de grote zakken ruwe wol naar de fabriek brengt.
-
-
-
Links het gebouw voor de stoommachine, rechts het gebouw met de stookketels.
-
-
-
-
Het gebouw van de administratie en bedienden.
-
-
De nieuwe spinnerij uit 1879, vlakbij het station van Lot (links). Centraal een 'paviljoentje' met WC's, de ladder van de lantaarenaansteker staat nog tegen de lantaarn.
-
-
De grote stoommachine in het stoommachienegebouw. Bemerk het gestuckte plafond en de mooie keramiektegels op de vloer.
-
-
-
-
De wolwasserij
-
-
Machines van de kammerij. Links zijn de strengen gekamde wol klaar om gesponnen te worden.
-
-
-
-
De spinnerij.
-
-
De spinnerij.
-
-
Onder de zaagtanddaken staan de weefgetouwen, aangedreven door een woud van riemen en aandrijfassen tegen het plafond. Op het voorste getouw ligt een schietspoel.
-
Bedienden van de fabriek en het technisch personeel. In 1880 telt de fabriek 33 bedienden van alle categorieën (directeurs, gerants, ingenieurs, meestergasten, opzichters, bedienden) tegenover een 1200-ral arbeiders. In het midden Karl Schäfer, de Directeur-Generaal. Andere belangrijke bedienden in 1881 waren Joseph Huysmans (later burgemeester) boekhouder; Fernand Cousin, secretaris; en ook Léon Duchêne en Emile Destrée.
-
Verschillende jacquardgetouwen. Deze weefmachine vervaardigden en patroon, dat bepaald werd door grote ponskaarten, te zien bovenaan de getouwen.
-
-
-
-
Bediendenhuizen in de Sashoek, gebouwd in 1873.
-
-
Bediendenhuizen in de Frans Walravensstraat, gebouwd in 1865.
-
-
De kapel van Lot, gebouwd in 1865 op de grond van de fabriek. Later werd deze kapel afgebroken. Vanaf 1910 kreeg Lot zijn eigen kerk.
-
-
-
Een van de vele foto's van de tewerkgestelde kinderen in de fabriek.
-
-
-
-
-
De jongensschool van Sint-Pieters-Leeuw - Lot voor kinderen van bedienden.