Gepubliceerd op
donderdag 15 augustus 2019
Het thema van de tentoonstelling, georganiseerd door het Heemkundig Genootschap tijdens de rommelmarkt van Huizingen, was 'oude cafés van Huizingen'. Slechts een kleine selectie wordt hieronder weergegeven. Wil je meer weten over de oude cafés van Huizingen? Nummer 61 van ons tijdschrift ‘En het dorp zal duren…’ geef de geschiedenis weer van de oude en nog bestaande herbergen in Huizingen. Meer info over dit nummer vind je onder 'Onze publicaties'.
Foto's
-
Café “In de Welcom“ in de Demeurslaan, maar beter gekend als “ba Jefke Vanbegin”, Jozef Vanbeginne (°Buizingen 31/12/1909). Lokaal van de “stropers van den hoek“, vereniging opgericht door enkele mannen uit “den hoek van Huizingen“, die mee opstapten in de stoet ter gelegenheid van de inhuldiging van burgemeester Pierre Goossens. Jozef was gehuwd met Maria Vanzeebroeck (°Huizingen 21/2/1909), papierbewerkster. Gehuwd te Huizingen 14/4/1934.
-
“In de Plum”, bij Jan Baptist Loris-Vanderrusten (°Buizingen 19/11/1897). Het café was in de volksmond gekend als “ba pluim“. Zijn zoon Jean (Jan Baptist °Huizingen 15 april 1925) had er in het café zijn salon als barbier-kapper, waardoor de klanten er rustig de tijd namen om zich tussen pot en pint te laten kappen en /of scheren. Jean was een “haantje de voorste” en vertrok op een dag naar Amerika om daar zijn geluk te beproeven.
-
“Bij den Ralen Boer” We bevinden ons hier op de grens van Huizingen en Dworp (later Lot) aan Batenborg (toen de foto gemaakt werd: Mosselmanslaan 334). Te oordelen aan de klederdracht is deze opname gemaakt omstreeks 1900 - 1910. Uitbaters waren Felix Denayer (°Dworp 21/5/1877) - Theresia Houwaert (°Huizingen 16/7/1875).
-
“Bij Suske” in de Torleylaan 22. Café “Bij Suske – F. Vanhaecke – Debremaeker – Herberg” en atelier van lood- en zinkwerken. De naam van het café was, zoals dat toen nogal gebruikelijk was, in sierlijke witte letters op de ruit geschilderd “Suske Vanhaecke“. Uitbaters waren Joannes Franciscus Vanhaecke (°Huizingen 24/6/1906) loodgieter en echtgenote Joanna Debremaeker (°Huizingen 20/8/1906).
-
Café-restaurant “In de Gouden Appel“, Torleylaan. Reeds vanaf de bouw van de nieuwe kerk was dit café het trefpunt van de vele honderden vooral Waalse bedevaarders op Sinksendag. Nadien is de zaal een schrijnwerkerij geworden, uitgebaat door vader Denayer en zijn vijf zonen. Uitgebaat door Jozef Verspecht (°Huizingen 28/6/1884) bediende en echtgenote Maria Theresia Eylenbosch (°Huizingen 15/12/1882). Jan Denayer (°Dworp 17/4/1886) schrijnwerkergast en Liza Demunter (°Dworp 17/4/1885) naaister.
-
“Salle de l’Union”, in de Torleylaan. Café ook genoemd: “ba Limbourg“ - met zaaltje als repetitielokaal van de liberale harmonie Sint-Leonardus en tevens de toneelkring “De Opgaande Zon“. Op de foto: De Koninklijke Harmonie Huizingen, verzameld op 25 juni 1928 aan de herberg Salle de l’Union bij F. Limbourg -Van Mulder De naam van het café werd nadien veranderd in “Zaal Union“, met het lokaal van voetbalclub “Hoger Op Huizingen” en nog later ook dat van de “De Kunstvrienden“.
-
“Café de l’Yser”, Vaucampslaan. Sebastiaan Versteldt (°Dworp 26/7/1891) was 23 jaar toen WOI uitbrak. Hij was soldaat in het 1e Regiment karabiniers. Hij nam deel aan de Slag aan de IJzer. Na bijna vier jaar aan het IJzerfront doorgebracht te hebben, nam hij van september - oktober 1918 deel aan het eindoffensief. In zijn café zal hij later ongetwijfeld sterke verhalen hebben kunnen vertellen. De foto van de herberg is hier wel van na WOII.
-
“De Sportvriend” en “In het Nieuw Sporthuis” Café “De Sportvriend“was gelegen aan de linkerkant aan de voet van de Menisberg. Het is Jan Moreels (°Dworp 27/3/1907) die mee de voetbalclub H.O. Huizingen heeft gesticht. Op de foto is de naam van de herberg: “In het nieuw sporthuis”. Latere uitbaters waren Petrus Denblinden (°Dworp 20/11/1912) en Rosa Nerinckx. Bij het huwelijk tussen Hendrik Debremaeker en Marie Rose Denblinden poseerde de familie voor de herberg.