Gepubliceerd op
zondag 15 augustus 2021
Enkele documenten van het toneelleven in Huizingen van 1922 tot 1967. De tentoonstelling was mogelijk dankzij de inzet Cécile Goossens, en kon verwezenlijkt worden dankzij de raadpleging van de zorgvuldig bewaarde archieven van Felix Marchal en Felix Stas.
Foto's
-
Johan en Guido Marchal, met in hun midden vader Felix Marchal, die het archief van de toneelvereniging zorgvuldig bewaarde.
-
De tentoonstelling op 15 augustus 2021
-
De tentoonstelling op 15 augustus 2021
-
De tentoonstelling op 15 augustus 2021
-
In 1940 schonk de Toneelkring “Voor Altaar en Haardstee” aan het patronaat vijf foto’s ingekaderd in één lijst. De foto’s werden gemaakt tijdens een repetitie. De kader werd bij de stopzetting van de toneelvereniging, bewaard door Felix Marchal.
-
De Paradijsvogels is een volks mirakelspel in drie bedrijven van Gaston Martens. De regie was van Georges Algoet en de dramatische regie werd gevoerd door Jef Oscé. Souffleur was Maurice Stas en het decor werd ontworpen d Felix Van Holder. Licht- en geluidsregie werd toevertrouwd aan Eduard Moriau en René Bruwier trad op als toneelmeester. Paradijsvogels werd opgevoerd in het Patronaat in Huizingen op 7 en 13 december 1958 (445 toeschouwers - opbrengst 8332 fr.).
-
Het graf. Decorontwerp (schilderij) van Georges Algoet voor 'De Paradijsvogels', 1958.
-
'En waar de ster bleef stille staan', flyer opvoering 25 en 28 december 1952.
-
1951: De Wonderdoktoor Dit blijspel in drie bedrijven van auteur en uitgever Jos Janssen (Antwerpen 1927) werd onder de regie van Jef Oscé, tweemaal opgevoerd in het Patronaat in Huizingen.
-
1957 - De filosoof van Hagem. Patatje haalt veel kwajongensstreken uit. Hij treitert de anderen op een speelse maar toch nog aanvaardbare manier. De filosoof (gespeeld door Felix Vanzeebroeck) lacht om zijn streken terwijl Naten (gespeeld door Georges Algoet) er helemaal niet kan mee lachen. Op de foto wil Patatje, die achtervolgd wordt door Naten, van het dak springen. Patatje springt. V.l.n.r.: Felix Marchal, Felix Vanzeebroeck.
-
1957 - De filosoof van Hagem. Links vooraan: een vlag van de H. Leonardus met daarop: “Eerlijkheid duurt het langst”. Patatje hijst de vlag van luiers. Op de foto staan verschillende kinderen die de broers en zussen van Patatje spelen. Het zijn onder meer de kinderen Julien Testaert en Luc Oscé. Verder ook Lucienne Du Bois, Marie Louise Moreels, Mathilde Eylenbosch (met schort), Alice Vanhaecke, Eduard Dubois, Felix Vanzeebroeck (Titten), Jef Oscé (pastoor) en Gerard Samyn (veldwachter).
-
1958-1959: ‘Judas’. Het stuk dat in Huizingen opgevoerd werd is een uitgave van Omega N.V. uit Antwerpen, in een bewerking van Karel Ruyslinck. De regie en de algemene leiding werd voor het eerst toevertrouwd aan Georges Algoet. De dramatische regie was in handen van Jef Oscé. Felix Van Holder verzorgde de decoruitvoering en de grime. Maurice Stas was souffleur. De licht- en geluidsregie werd verzorgd door Eduard Moriau en René Bruwier was toneelmeester.
-
1960: La Locandiera (= de waardin). De begroeting door de acteurs op het einde van de opvoering van het stuk. 1e rij, v.l.n.r.: Pierot Hulsmans, Eduard Marchal, Godelieve Verschueren, Jef Oscé, Anna Samyn, Gilbert Marchal, Willy Marchal, Aline Peetroons, Felix Marchal, Jef Desmedt. 2e rij v.l.n.r.: René Dekempeneer, Georges Algoet, Eduard Dubois, Maurice Stas, Gerard Samyn, Eduard Marchal, René Bruwier en Frans Stas.
-
1960: ‘Peegie’. Dit volksverhaal in drie bedrijven werd geschreven door Willem Denijs en in de uitvoering in Huizingen bewerkt door Willem Putman. De regie was van Georges Algoet, bijgestaan door Jef Oscé. Maurice Stas was souffleur. Het decorontwerp werd gemaakt door Huib van Hellen (K.V.S.) en de opbouw ervan was het werk van de technische ploeg van “Outer en Heerd” o.l.v. René Bruwier.
-
De begroeting op het einde van de opvoering van Peegie. Op de achtergrond staat een decorstuk dat een wieg voorstelt, als symbool van treurnis en droefnis.. V.l.n.r.: Gerard Samyn, Aline Peetroons, Raymond Samyn, Roger Vanhaecke (achterin), Felix Vanzeebroeck, Jacqueline Pauwels (met achteraan een nonnetje), Felix Marchal, Willy Marchal (Peegie), Marcel Swalus (klak), Eduard Marchal, Anna Samyn en Jef Oscé..
-
1951-1952 Lidkaart van de toneelvereniging “Voor Altaar en Haardstee” op naam van Felix Marchal ondertekend op 24 december 1951.
-
Flyer, voor de aankondiging van de opvoering van “Paradijsvogels” op 7 en 13 december 1958. (Drukkerij André Emsens, Vaucampslaan, Huizingen)
-
Flyer, 'De wonderdoktoor', 18 en 25 november 1951.